Filtrera på pris

Kategorier

Fuktstyrning

Fuktstyrning

 

Vad är viktigt att tänka på för att sköta sina cigarrer på bästa sätt?

Fuktstyrning för humidor med cigarrfuktare: Det är mycket viktigt att ni förvarar era cigarrer eller cigariller under rätt förutsättningar i humidoren när det gäller luftfuktighet och temperatur. Luftfuktigheten är överlägset viktigast. Om ni förvarar era cigarrer i för hög luftfuktighet% så kommer inte cigarren att brinna som den ska och är luftfuktigheten för låg så kommer cigarren att torka ut och alla aromatiska oljor som finns i cigarren kommer att försvinna. En cigarr skall förvaras i normal rumstemperatur (18-22 grader) och inte i direkt solljus. Att inte förvara sina cigarrer i direkt solljus är speciellt viktigt om ni har en så kallad displayhumidor med glaslock. Hos Mr Andersons Cigars hittar ni allt ni behöver för att hantera luftfuktigheten i er humidor.

 

Varför Boveda fuktpåsar?

 

För att reglera luftfuktigheten så finns det en del olika metoder, en av de mest bekväma och fungerar felfritt är med Boveda påsar.

Boveda fuktpåsar är, ett mycket bra sätt att få rätt fuktighetsnivå i din humidor. Du bara tar bort plasten runt påsen  och slänger ner ett par påsar i humidoren, färdigt., När påsen har blivit hård är den gjort sitt och det är bara att lägga i en ny. Fuktpåsarna både ger ifrån sig och suger upp fukt och. Hur ofta man behöver byta påsarna beror på en mängd olika faktorer så som hur många påsar du har i humidoren, vilken fyllnadsgrad humidoren har, hur tät den är, omgivande temperatur och fuktighet, hur ofta den öppnas, med mera. Men ska man göra en grov uppskattning så kan man ha som riktmärke att 2 påsar i en humidor för 50 cigarrer räcker i 2-3 månader.

I många av våra cigarrpaket så skickar vi med en Boveda påse eller så kommer paketet i en fuktpåse där cigarrerna klarar sig i upp till tre månader.

 

Vi på Mr Andersons Cigars erbjuder bland annat Adorini humidor och Savoy humidor som håller erkänt hög kvalitet och gör att det blir lättare att hålla rätt luftfuktighets%.

 

Tips och fördelar med att använda Boveda fuktpåsar:

 

 • Absorberar överflödig fukt om det behövs
 • Adderar eller absorberar fukt beroende på temperatur
 • Finns i flera olika fuktighetsnivåer
 • Överfuktar inte vilket motverkar mögel
 • Kräver inget underhåll, behöver inte fyllas på
 • Behöver inte aktiveras eller startas upp, redo direkt vid leverans
 • Cigarrer som är i närheten av, eller rent av på, påsarna skadas inte
 • Avger fukt från renat vatten, inga orenheter som kan skada
 • Du kan använda hur många påsar du vill samtidigt, det är bara bra att ha fler än minimum antalet då det ger en snabbare fuktreglering. Dessutom gör det att man inte behöver fylla på med nya påsar lika ofta då varje enskild påse kommer vara längre. Nedan hittar du en tabell på minimum antal påsar beroende på storlek på din humidor.

Se mer på Youtube här

 

Hur många Boveda påsar behöver jag?

1-50 cigarrer = 2 påsar

51-100 cigarrer = 2-4 påsar

101-150 cigarrer = 4-6 påsar

151-200 cigarrer = 6-8 påsar

201-250 cigarrer = 8-10 påsar

 

Xikar Kristallfuktare

 

Den andra metoden är kanske den mest bekväma och det är med Xikars Kristallfuktare som finns i olika storlekar beroende på hur många cigarrer man har i sin humidor, 50-100 och 250 cigarrer. Man fyller sin kristallfuktare med propylenglykol och när kristallerna börjar bli små så fyller man bara på med Xikars propylenglykol som innehåller antimögel medel så att dina dyrgripar inte riskeras att mögla. Nackdelen med denna metod är att den inte är reglerbar utan man når en relativ luftfuktighet på 70%.

Det medföljer en magnethållare att fästa på insidan av locket på humidoren.

 

Att kalibrera sin hygrometer

 

För att förvissa sig om att sin hygrometer visar rätt så kan man använda sig av två olika metoder:

 

 • Salt-metoden: Man fyller l en burk med vatten som är bottentäckt med ca 5 mm vatten.  Sedan gör man saltlösning, t.ex. 40 gram salt per 100 ml vatten. Sedan placerar man ett glas med öppningen nedåt och placera hygrometern på det. Stäng behållaren och vänta några timmar. Det ärt viktigt att temperaturen jämn hela processen. Temperaturen bör vara mellan 19 och 21°C alltså normal rumstemperatur. Detta resulterar i en relativ fuktighetsnivå på 75%. För nästa steg behöver du vara snabb. Ta snabbt ut hygrometern och justera den till 75%. Om du är för långsam på att dra den till 75% kommer den inte vara exakt. Ju längre tid du tar på dig desto känsligare kommer hygrometern vara för fluktuationer och desto mindre exakt kommer resultatet av kalibreringen att vara.

 • Metoden blöt en trasa: Följande metod är inte riktigt lika exakt men är snabbare och enklare än saltmetoden. Referensen här är 100% relativ fuktighet. Detta simuleras med hjälp av en blöt trasa i vilken hygrometern sveps in. Lämna hygrometern i trasan i en timme och justera fuktigheten till 100%.