Filtrera på pris

Kategorier

Humidorer

Vilken humidor skall jag välja till mina cigarrer?

Humidorer - allt du behöver veta för att välja och sköta om din cigarrförvaring

Om du gillar att njuta av cigarrer, vet du hur viktigt det är att förvara dem på rätt sätt. Cigarrer är känsliga för temperatur och luftfuktighet, och om de inte hålls i optimala förhållanden kan de torka ut, mögla eller förlora sin smak och arom. Därför behöver du en humidor - en speciell låda eller skåp som håller dina cigarrer fuktiga och fräscha.

En humidor är inte bara en praktisk anordning, utan också ett elegant tillbehör som visar din passion för cigarrer. På Mr Andersons Cigars hittar du ett stort utbud av humidorer i olika storlekar, stilar och prisklasser. Du hittar också alla nödvändiga tillbehör, som fuktare, hygrometrar, Boveda-påsar och propylenglykol. Oavsett om du vill ha en enkel humidor för några cigarrer, eller ett imponerande humidor-skåp för hela din samling, har vi något för dig.

Men hur väljer du rätt humidor för dina behov? Och hur startar och underhåller du din humidor på bästa sätt? I den här texten ger vi dig några tips och råd som hjälper dig att få ut det mesta av din humidor och dina cigarrer.

Vad ska du tänka på när du köper en humidor?

Det finns några saker du bör ha i åtanke när du ska köpa en humidor. Här är några av dem:

 • Storlek. Det första du bör bestämma är hur många cigarrer du vill förvara i din humidor. Det är alltid bättre att köpa en humidor som är lite större än vad du tror att du behöver, eftersom din cigarrsamling kan växa med tiden. Dessutom är det lättare att hålla en jämn fuktighet i en humidor som inte är överfull. En tumregel är att köpa en humidor som rymmer minst 50% fler cigarrer än vad du har just nu.
 • Material. Det vanligaste materialet för humidorer är trä, oftast cederträ eller mahogny. Dessa träslag har goda egenskaper för att bevara fuktigheten och förhindra mögel och insekter. De ger också en behaglig doft till cigarrerna. Andra material som kan användas är metall, plast eller glas, men de kräver oftast mer underhåll och isolering.
 • Design. En humidor är inte bara en funktionell låda, utan också ett dekorativt objekt som kan förhöja din cigarrupplevelse. Därför kan du välja en humidor som passar din personliga stil och smak. Det finns humidorer i olika former, färger och mönster, från klassiska till moderna. Vissa humidorer har glaslock som låter dig se dina cigarrer utan att öppna dem, medan andra har lås och nycklar för extra säkerhet. Du kan också välja en humidor som har extra fack eller lådor för att förvara dina cigarrtillbehör, som tändare, snoppare och askfat.
 • Kvalitet. En humidor är en investering som ska hålla i många år, så det är viktigt att du väljer en humidor som är välbyggd och hållbar. En bra humidor ska ha en tät förslutning som förhindrar att luft och fukt läcker ut eller in. Den ska också ha ett stabilt och pålitligt fuktsystem som håller en konstant luftfuktighet på mellan 64-72%. Slutligen ska den ha en noggrann och lättläst hygrometer som visar den aktuella fuktighetsnivån i din humidor.

Vilka är de bästa humidormärkena?

Det finns många tillverkare av humidorer på marknaden, men några av de mest kända och respekterade är:

 • Adorini. Adorini är ett tyskt företag som har specialiserat sig på att producera högkvalitativa humidorer sedan 1999. Deras humidorer är kända för sin eleganta design, sin innovativa teknik och sin livstidsgaranti. Adorini erbjuder ett brett sortiment av humidorer i olika storlekar och prisklasser, från små resehumidorer till stora humidor-skåp. En av deras mest populära modeller är Adorini Torino Deluxe, en perfekt humidor för nybörjare som rymmer upp till 30 cigarrer och har ett glaslock, en fuktare och en hygrometer.
 • Xikar. Xikar är ett amerikanskt företag som grundades 1996 och är mest känt för sina cigarrtändare och snoppare. Men de har också ett imponerande utbud av humidorer i olika material, former och storlekar. Xikar humidorer är gjorda av högkvalitativa material som aluminium, kolfiber och läder, och har ett unikt fuktsystem som använder kristaller som absorberar och avger fukt. Xikar humidorer är lätta, bärbara och tåliga, och passar perfekt för resande cigarrälskare.
 • Boveda. Boveda är inte ett humidor-märke i sig, utan ett fuktsystem som kan användas i alla typer av humidorer. Boveda är ett amerikanskt företag som har revolutionerat cigarrförvaringen med sina patenterade fuktpåsar som automatiskt justerar fuktigheten till en optimal nivå. Boveda-påsarna finns i olika storlekar och fuktighetsgrader, och är enkla att använda. Du behöver bara lägga dem i din humidor och byta dem när de blir hårda. Boveda-påsarna är säkra, effektiva och underhållsfria, och ger dig en bekymmersfri cigarrförvaring.

Hur startar du din humidor?

När du har köpt din humidor, kan du inte bara fylla den med cigarrer och glömma bort den. Du måste först starta din humidor, det vill säga förbereda den för att hålla en jämn och korrekt fuktighet. Detta är ett viktigt steg som inte får hoppas över, eftersom det påverkar hur väl din humidor fungerar och hur bra dina cigarrer smakar. Så här gör du:

 • Fukta träet. Det första du ska göra är att fukta träet i din humidor, så att det inte suger upp fukten från dina cigarrer. Detta gör du genom att ta en ren och mjuk svamp eller trasa, doppa den i destillerat vatten, och gnida den försiktigt över alla träytor i din humidor. Var noga med att inte blöta träet för mycket, utan bara fukta det lätt. Upprepa detta några gånger, och låt träet torka mellan varje gång.
 • Ställ in fuktaren. Det andra du ska göra är att ställa in fuktaren som följer med din humidor, eller den fuktare du har köpt separat. En fuktare är en anordning som avger fukt i din humidor, och kan vara av olika slag, som svampar, kristaller, geléer eller elektroniska. Oavsett vilken typ av fuktare du har, ska du fylla den med destillerat vatten, aldrig kranvatten. Kranvatten innehåller mineraler och kemikalier som kan skada din humidor och dina cigarrer. Följ instruktionerna som medföljer din fuktare för att fylla den på rätt sätt, och placera den sedan i din humidor.
 • Kalibrera hygrometern. Det tredje du ska göra är att kalibrera hygrometern som visar fuktighetsnivån i din humidor. En hygrometer kan vara analog eller digital, 

   En hygrometer är en mätare som visar fuktighetsnivån i din humidor. En hygrometer kan vara analog eller digital, och beroende på vilken typ du har kan du behöva justera den så att den visar rätt värde. Det finns olika metoder för att kalibrera en hygrometer, men en av de enklaste är att använda en Boveda-påse med 75% fuktighet. Så här gör du:

 • Ta en lufttät plastpåse och lägg din hygrometer och en Boveda-påse med 75% fuktighet i den. Förslut påsen ordentligt och låt den ligga i ett rum med normal temperatur i 24 timmar.
 • Efter 24 timmar, öppna påsen och kontrollera vad din hygrometer visar. Den borde visa 75%, eftersom det är den fuktighet som Boveda-påsen har skapat i påsen. Om den visar något annat, måste du justera den så att den visar 75%. Om du har en analog hygrometer, kan du använda en liten skruvmejsel för att vrida på en skruv på baksidan av hygrometern tills den visar 75%. Om du har en digital hygrometer, kan du trycka på en knapp för att nollställa den till 75%.
 • När du har justerat din hygrometer, är den kalibrerad och redo att användas i din humidor. Placera den i din humidor och håll koll på fuktighetsnivån. Den bör ligga mellan 64-72%, beroende på vilken typ av cigarrer du har. Om fuktigheten är för hög eller för låg, kan du justera den genom att lägga till eller ta bort fuktare eller Boveda-påsar i din humidor.
 • Jag hoppas att du har fått en bättre förståelse för hur du startar och sköter om din humidor. Om du har några frågor eller vill ha mer hjälp, är du välkommen att kontakt mig.

 Oavsett om ni vill ha en billig humidor online eller en mer exklusiv humidor hittar ni den här på Mr Andersons Cigars.